K2 warmtepompen B.V. uw partner voor een optimaal binnenklimaat!
  • Hoofdvestiging & Showroom, Defensiedok 16 3433 KL NIEUWEGEIN

De warmtepomp

De warmtepomp is “hot” zoals we dat zo mooi noemen en verduurzamen is hét modewoord.
De warmtepomp moet een van de belangrijkste oplossingen worden om woningen/gebouwen van het gas af te krijgen. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk en hoe werkt het? En de vraag die voor u misschien wel heel belangrijk is; Is het dé geschikte oplossing om uw woning en/of bedrijfspand duurzaam te verwarmen en te koelen?

Een warmtepomp is een gedeeltelijk of complete vervanging voor de CV-ketel, waarbij het grote verschil is dat deze niet op gas maar volledig op elektriciteit werkt. Met een warmtepomp maken we warm of koud water om te verwarmen of te koelen en niet heel onbelangrijk: we kunnen ook het tapwater verwarmen. De efficiëntie is iets waarin de warmtepomp zich echt onderscheidt en deze is wel 5 keer hoger dan dat een traditionele CV-ketel.

Wij krijgen veel vragen over onze prachtige systemen en oplossingen, hierbij beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen om bepaalde zaken inzichtelijker te maken en u verder te helpen in uw oriëntatie.

Advies voor warmtepomp

Bent u geïnteresseerd in een warmtepomp voor uw woning of bedrijfspand? Wij bieden een vrijblijvend advies op maat om samen met u te bespreken wat de (on)mogelijkheden zijn, welke maatregelen er wellicht nog getroffen moeten worden en welke oplossing uiteindelijk het beste bij u en uw situatie past.

Neem contact met ons op voor meer informatie, klik hier voor het maken van een afspraak.

Wanneer is mijn woning of bedrijfspand geschikt?

Voor het plaatsen van een warmtepompsysteem is het heel belangrijk dat de schil van het gebouw in orde is, hiermee bedoelen we dat deze goed geïsoleerd moet zijn. Dit betekent dat de isolatiewaarde (RC-waarde) minimaal een waarde van 3,5 moet hebben. Ook is het belangrijk dat het afgiftesysteem geschikt is voor lage temperaturen, waarbij vloerverwarming het ideale afgiftesysteem is. Radiatoren zijn minder ideaal en daarom hebben wij daar hele mooie oplossingen voor om deze op een relatief goedkope manier aan te passen naar een laag temperatuur radiator. De urgentie van een laag temperatuur afgiftesysteem is er omdat een warmtepompsysteem de meeste efficiëntie behaalt bij een watertemperatuur tussen de 30 en 40 graden bij een temperatuur van +7°C buiten.

Is het geluidsniveau van een warmtepomp storend?

In de buitenunit van een warmtepompsysteem zit een ventilator en een compressor. Deze twee onderdelen maken geluid wanneer de warmtepomp aanstaat, dit varieert van 35 tot 55 dB(a). Dit geluid is niet altijd wenselijk en daarom is het een heel belangrijk onderdeel in het advies en ontwerp dat wij maken. Zo zoeken wij altijd naar de meest ideale plaats en opstelling, zodat u en uw omgeving hier geen overlast van zullen ervaren.

Wanneer dit niet mogelijk is kunt u ervoor kiezen een geluiddempende kap over de buitenunit heen te plaatsen (zie foto 1) , hierdoor kan het geluidsniveau met zo’n 7 tot 10 dB(a) dalen. Tevens zijn er regeltechnisch ook bepaalde instellingen die wij kunnen doen om bij bepaalde tijden het geluid te beperken met 50%. (stille modus of nachtstand).

Wat zijn de afmetingen van een warmtepompsysteem?

Het warmtepompsysteem bestaat altijd uit een binnen- en buitenunit. Deze verschillen in afmetingen afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit. De warmtepompsystemen die wij het meeste verkopen hebben zijn binnen te vergelijken met een grote koelkast, waarvan de oppervlak ongeveer 1 m2 is. De buiten-unit is ongeveer 80 tot 140 cm hoog, heeft een breedte van 80 cm en een diepte van 40 cm. In bepaalde gevallen is dit type niet toereikend en splitten we het systeem op in losse componenten.

Waar moet ik het warmtepompsysteem kwijt?

De binnenunit van het warmtepompsysteem plaatsen wij vaak op de plek van de huidige CV-ketel. Het waterzijdige deel wordt dan op het bestaande leidingwerk aangesloten. De buitenunit plaatsen wij bij voorkeur op een vlakke ondergrond, dichtbij de woning of het bedrijfspand in bijvoorbeeld de tuin of op het platte dak.

Wat is de ISDE-subsidie?

Een warmtepompsysteem komt in aanmerking voor ISDE-subsidie. Dit is een subsidieregeling vanuit de overheid welke u aan kunt vragen na het plaatsen van het warmtepompsysteem. Bent u ondernemer of zakelijk gebruiker? Dan dient u de subsidie voor aanschaf aan te vragen en verloopt deze via de subsidieregeling EIA. De hoogte van de subsidie kan per warmtepomp verschillen en is afhankelijk van de capaciteit. Dit alles is terug te vinden in de apparatenlijst ISDE en terug te vinden op deze website. Wij kunnen u uiteraard volledig adviseren hierover, voor het zakelijke aspect hebben wij partners die u hierin heel goed kunnen begeleiden en adviseren.

Welke soorten warmtepompsystemen zijn er?

Hybride warmtepomp – Dit systeem werkt samen met de CV-ketel op gas, deze kan in veel situaties dus gewoon blijven hangen. De CV-ketel gaat u alleen nog dagelijks gebruiken voor de warm watervoorziening (douchen) en verder fungeert deze als backup voor de warmtevraag als de warmtepomp het niet meer voordelig kan bijhouden bij hele koude buitentemperaturen, de rest van de warmtevraag wordt volledig geleverd door de warmtepomp.

Lucht/water (all-electric) warmtepomp – Dit systeem vervangt de CV-ketel volledig en verwarmt uw woning en tapwater dus volledig elektrisch. Dit aan de hand van een binnen- en buitenunit welke buitenlucht gebruikt om warmte uit te onttrekken, dit gebeurt op het compressorvermogen van het buitendeel en kan tot een buitentemperatuur van maar liefst -25°C!

Lucht/lucht (all-electric) warmtepomp – Dit systeem staat  beter bekend als een airconditioningsysteem; in de volksmond de airco.
Dit systeem verwamt en koelt uw woning volledig elektrisch met lucht. Dit aan de hand van een binnen- en buitenunit welke de buitenlucht gebruikt om warmte of kou uit de buitenlucht te onttrekken, dit gebeurt op het compressorvermogen van het buitendeel en kan wel tot een buitentemperatuur van -15°C.

Advies voor warmtepomp

Bent u geïnteresseerd in een warmtepomp voor uw woning of bedrijfspand? Wij bieden een vrijblijvend advies op maat om samen met u te bespreken wat de (on)mogelijkheden zijn voor uw woning of bedrijfspand, welke maatregelen er wellicht nog getroffen moeten worden en welke oplossing uiteindelijk het beste bij u en uw situatie past. Ook voor al het onderhoud aan uw toekomstige of huidige pomp kunt u uiteraard bij ons terecht.
Neem contact met ons op voor meer informatie, klik hier voor het maken van een afspraak.

Is uw woning/pand klaar voor een warmtepomp?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons voor een indicatie offerte!

Contact